لنت ترمز از دسته قطعاتی در خودرو است که با گذر زمان عمر خود را از دست میدهد و به اصطلاح یک قطعه مصرفی است. زمانی که پدال ترمز را فشار میدهید، طی فرآیندی، لنت ترمز به دیسک چرخ فشار وارد کرده و خودرو متوقف میشود. تماس بین لنت و دیسک ترمز، اصطکاک زیادی را بهوجود میآورد. همانطور که میدانید همراه با اصطکاک، گرما هم ایجاد میشود و درجایی که این اصطکاک زیاد باشد، گرمای خیلی بیشتری بهوجود میآید که موجب داغ شدن لنت ترمز و حتی کل سیستم ترمز میشود. در این شرایط ممکن است لنت ترمز کارایی خود را از دست بدهد و حوادث ناگواری اتفاق بیفتد. با این توضیحات، قدرت تحمل دمای بالا و عدم داغ شدن لنت ترمز خودرو، ویژگی مهم و نقطه تمایز بین لنت ترمزهای موجود در بازار است.؛ یعنی زمانی که در اثر اصطکاک زیاد، دمای لنت افزایش پیدا کرد، لنت ترمز باید بتواند وظیفه خود را به درستی انجام داده و بیش از حد داغ نشود. در ادامه مقاله به توضیحات بیشتری در رابطه با عوامل تاثیرگذار در داغ شدن لنت، علائم داغ شدن لنت ترمز و راهکارهای جلوگیری از آن میپردازیم.
راهنمای مطالعه
Toggleعوامل داغ شدن لنت ترمز و کاهش کارایی آن
وضعیت نامناسب دیسک
این ایراد به طور کلی از وجود ایراد در یکی از قطعات سیستم ترمز خبر میدهد. به عنوان مثال زمانیکه دیسک به صورت نامناسبی در جای خود قرار گرفته باشد، بعد از مدتی داغ شدن لنت ترمز را به خوبی میتوانید احساس کنید.
این اتفاق هم میتواند منشا اولیه و در هنگام نصب کلی قطعات خودرو اتفاق افتاده باشد و هم میتواند در زمانیکه در حال تعویض لنت خودروی خود هستید رخ دهد. اما موضوعی که کاملا روشن و واضح است، داغ شدن لنت است که به دلیل اصطکاک نامناسب این دو قطعه (دیسک و لنت) رخ میدهد.
وجود ایراد در قطعات جانبی از دلایل داغ شدن لنت ترمز است
گاهی اوقات این مشکل به خاطر وجود ایراد در قطعات جانبی سیستم ترمز است. شلنگ ها، روغن و … وسایلی از همین دسته اند که گاهی اوقات باعث مشکل میشوند.
به عنوان مثال دیر عوض کردن روغن ترمز، یکی از واضح ترین این دلایل است که در بعضی از ماشین ها باعث داغ شدن لنت ترمز و همچنین کاهش کارایی آن میشود.
فرسایش لنت ترمز
و اما خود لنت ترمز، قطعه ای که نباید از آن غافل شد. همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم، لنت ترمز یک قطعه کاملا مصرفی است و به صورت دوره ای باید تعویض گردد. با اینکه این دوره در هر لنتی متفاوت بوده و نوع کارایی ما نیز در آن تاثیرگذار است، ولی بالاخره زمانی تمام شده و نیاز به تعویض دارد.
زمانی که لنت شروع به فرسایش میکند، اصطکاک مناسبی از خود تولید نمیکند و در اکثر مواقع، دمای آن بالا میرود. همین باعث میشود تا لنت ترمز شروع به داغ شدن کند و کارایی خود را از دست بدهد.
وضعیت نامناسب رانندگی
نوع کارایی مدنظر ما نیز میتواند یکی از این دلایل باشد. حتما خود شما هم تا به حال، در ترافیک سربالایی ها قرار گرفته اید. زمانیکه ماشین بسیار آهسته و همراه با ترمزهای مکرر حرکت میکند، یک فشار چند برابری به لنت ترمز وارد میشود که در نتیجه باعث کاهش کارایی آن میشود.
توصیه میشود که در این مواقع، از فواصل بلندتری شروع به حرکت کنید تا نیاز به ترمزگیری های کمتری داشته باشید.
کیفیت پایین لنت ترمز مهم ترین دلیل داغ شدن لنت ترمز
لنت های ترمز امروزه دنیای بسیار وسیعی را شامل میشوند. انواع شرکت ها و کشور های مختلف در این حوزه قدم گذاشته اند و محصولات جدیدی را به سراسر دنیا عرضه کرده اند. پس طبیعتا کیفیت دریافتی از انواع لنت ها نمیتواند یکسان باشد.
این اختلاف، گاهی به دلیل جنس آن و گاهی اوقات نیز، برند تولیدی لنت است که در آن تاثیر میگذارد.
اما به طور کلی این نکته را به یاد داشته باشید که کیفیت لنت، نقش بسیار مهمی در کارایی آن دارد. زمانیکه شما از یک لنت نامرغوب استفاده میکنید، در حقیقت ضریب اصطکاک را پایین میآورید و دما را افزایش میدهید.
همین امر باعث میشود تا بعد از گذشت مدتی متوجه داغ شدن لنت ترمز خود شوید و کاهش کارایی آن را به طور کامل حس کنید. بنبراین حتی المقدور سعی کنید تا از لنت هایی هر چه بهتر و با مواد اولیه مرغوب تر بهره بگیرید تا علاوه بر کارایی بالا، شاهد مشکلاتی مانند داغ شدن لنت ترمز نباشید.
دلایل بو دادن و داغ شدن لنت ترمز
به طور کلی وظیفه لنت ترمز تبدیل انرژی جنبشی به انرژی گرمایی است، که این عمل باعث فشار به دیسک چرخها شده و آنها را متوقف میکند. به بیان سادهتر، زمانی که با سرعت 130 کیلومتر بر ساعت در حال حرکت هستید و ناگهان ترمز میگیرید، بین لنت و دیسک ترمز خودروی شما دمایی نزدیک به 350 الی 450 درجه سانتیگراد ایجاد میشود. در این صورت اگر لنت، کیفیت پایینی داشته باشد و نتواند گرما را به خوبی جذب کند، به مرحله داغ کردن میرسد. در این شرایط لنت کارایی خود را از دست داده و به سختی میتوانید ترمز بگیرید.
بخار شدن مواد داخل لنت
زمانی که ترمزگیری مکرر و پیدرپی دارید یا با ماشین سنگین در شیب زیادی به سمت پایین حرکت میکنید، با ترمزگیری، سطح لنتهای ترمز و دیسک شروع به گرم شدن میکنند، این گرما به درجهای میرسد که مواد داخل لنت که وظیفه جذب دما را بر عهده دارند، کار خود را درست انجام نمیدهند و به جای دفع گرما شروع به بخار شدن میکنند. رزین فنول فرمالدئید یکی از رزینهایی است که در تولید لنتهای ترمز استفاده میشود. در هنگام داغ شدن لنت ترمز این رزین بخار شده و یک لایهای بین دیسک و لنت ایجاد میشود. در این صورت بوی ناخوشایندی تولید میشود و ارتباط بین لنت و دیسک از بین میرود. در نهایت سیستم ترمز عملکرد خود را بهکلی از دست میدهد.
علائم داغ کردن و بوی لنت
از علائم داغ شدن لنت ترمز میتوان به بلند شدن دود، استشمام بوی بد، تولید صدای ناخوشایند، نرم شدن پدال ترمز و روشن شدن چراغ سنسور مربوط به ترمز در داشبورد اشاره کرد، که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم.
بوی بد
زمانی که لنت ترمزها بیش از حد داغ شوند و شروع به بخارشدن کنند، بوی بد و ناخوشایندی را استشمام خواهید کرد که شبیه به بوی سوختگی است. در صورتی که بیش از اندازه و در دفعات زیاد این بو را حس کردید، باید لنتها را تعویض کنید.
بلند شدن دود
از رایجترین علائم هشدار دهنده داغ شدن لنت ترمز، بلند شدن دود ناشی از لنت، کنار لاستیکهای خودرو است.
تولید صدای ناخوشایند
از دیگر علائم هشدار دهنده داغ شدن لنت ترمز، تولید سروصدای لنت یا برخی از قطعات سیستم ترمز میباشد که با شنیدن این صدا باید نسبت به بررسی لنتها یا تعویض آنها سریعا اقدام کنید.
نرم شدن پدال ترمز
نرم شدن پدال ترمز نیز از علائمی است که نشان دهنده داغ شدن لنتها است. در این حالت زمانی که به پدال ترمز فشار میآورید، احساس نرمی بیش از حد یا به اصطلاح اسفنجی بودن میکنید.
روشن شدن چراغ مربوط به ترمز
امروزه با پیشرفت صنعت خودروسازی، خودروهای تولید شده به انواع فناوریها و سیستمهای هشدار جدیدی مجهز شدهاند. روشن شدن چراغ هشدار در مواقع داغ شدن لنت ترمز عملکرد نادرست ترمز را به شما نشان میدهند تا در سریعترین زمان ممکن نسبت به تعویض لنتها اقدام کنید.
روش های جلوگیری از داغ شدن و بوی ترمز
برای جلوگیری از داغ شدن بیش از حد لنت ترمز که منجر به آسیب به سیستم ترمز میشود، میتوانید روشهای زیر را به کار ببرید:
- بهتر است از قطعات یدکی و لنتهای با کیفیت OEM استفاده کنید که دارای استانداردهای بینالمللی و معتبر هستند.
- در هنگام حرکت با سرعت بسیار بالا، از ترمزگیری ناگهانی خودداری کنید و از چند صد متر جلوتر از مانع یا توقف، سرعت خود را به آرامی کاهش دهید.
- حتما باید لنتهای چپ و راست یک محور خودرو را به صورت همزمان تعویض کنید.
- تعمیرکار حرفهای و کاربلدی را انتخاب کنید تا ضخامت لنتها و دیسکها را به خوبی بررسی کند و از حدود میزان ساییدگی آنها اطلاع داشته باشد.
حرکت با دنده سنگین در سراشیبی
لنت ترمز مماس و آماده به کار بر روی دیسک قرار گرفته است تا به محض فشار دادن پدال، لنت به دیسک بچسبد و سرعت خودرو را کم کند. بنابراین زمانی که در سراشیبی در حرکت هستید، بهتر است با تنظیم سرعت، از ترمزگیریهای مکرر اجتناب کنید.
استفاده از لنت های سرامیکی
از بهترین انواع لنت ترمز که توان حرارتی بالایی داشته و در ترمزگیریهای مکرر داغ نمیکند؛ لنتهای سرامیکی هستند. استفاده از لنتهای سرامیکی برای جلوگیری از داغ شدن لنت ترمز در هنگام ترمزگیری، بسیار کمک کننده است. این لنتها زمانی که گرم میشوند، نه تنها داغ نخواهند شد، بلکه در این شرایط، ترمزگیری بهتری نیز به همراه دارند.
اقدامات لازم بعد از استشمام بوی سوختگی لنت
پس از استشمام بوی سوختگی لنت که در صورت داغ شدن لنت ترمز اتفاق میافتد، سرعت خودرو را به آرامی کاهش داده و آن را در مکانی امن پارک کنید. مراقب باشید تا لنت ترمز، دیسک چرخ و به طور کلی سیستم ترمز به آرامی خنک شوند. در شرایطی که لنت و دیسک ترمز داغ هستند، هرگز از پاشیدن آب برای خنک کردن آنها استفاده نکنید چون موجب آسیب جدی به این قطعات خواهد شد. سپس به نزدیکترین مراکز فنی و تعمیرات خودرو بروید تا مشکل مربوطه را برطرف نمایند. همچنین در صورت تعویض لنت ترمز، بهتر است از لنتهای ترمز مرغوب و مناسب یا لنتهای سرامیکی استفاده کنید.
داغ شدن لنت ترمز، خطری جدی برای رانندگان!
همانطور که تاکنون صحبت شد، داغ شدن لنت ترمز پدیده خطرناکی است که میتواند موجب آسیب جدی به خودرو و سرنشینان آن شود. برای جلوگیری از چنین موردی باید با علائم آن آشنا باشید. این علائم شامل استشمام بوی بد یا سوختگی، بلند شدن دود از کنار لاستیک، روشن شدن چراغ هشدار بر روی داشبورد، نرمی پدال ترمز و صدای ناخوشایند هستند. اما در صورت وقوع این اتفاق باید چه کاری انجام دهیم؟ در این زمان باید به آرامی سرعت خودرو را کاهش دهید و پس از خنک شدن لنت، به نزدیکترین تعمیرگاه مراجعه کرده و نسبت به بررسی و تعویض لنتهای ترمز اقدام کنید. همچنین پرهیز از ترمزگیریهای مکرر و شدید و استفاده از لنتهای مرغوب و معتبر و ترجیحا سرامیکی، از داغ شدن سریع لنتها جلوگیری میکند.
بهترین نوع لنت ترمز
لنت ترمز ها از نظر جنس اغلب به 3 دسته متالیک، ارگانیک و سرامیکی تقسیم بندی میشوند. هر کدام از این جنس ها ویژگی های خاص خود را دارند و در شرایط مختلف رانندگی مورد استفاده قرار میگیرند. اما اگر به دنبال کارایی خوب و بهترین نوع لنت ترمز هستید، لنت ترمز سرامیکی مناسب ترین گزینه برای شماست.
این لنت ها به دلیل خاصیت اصلی خودِ سرامیک، بسیار کم داغ میکنند و شاهد مشکلاتی مانند داغ شدن لنت ترمز در آن نیستیم. همین دلیل باعث میشود تا بدون هیچ گونه نگرانی و با اطمینان خاطر کامل، در انواع شرایط آب و هوایی رانندگی کنید.
همچنین این لنت ها سر و صدای آزاردهنده ای نیز از خود منتشر نمیکنند. رانندگانی که حداقل چند سال سابقه رانندگی را داشته اند، این واقعیت را به خوبی میدانند که سر و صدا های اضافه لنت (مانند سوت و …) موضوعی غیر قابل تحمل است.
این اتفاق زمانی بدتر میشود که در حال رانندگی در فضایی مانند شهر های شلوغ هستید و نیاز به ترمز های مکرر دارید. اما لنت ترمز های سرامیکی به دلیل طراحی نسبتا اصولی تر خود، هیچ گونه صدای مزاحمی از خود تولید نمیکنند و به همین دلیل، باعث افزایش تمرکز در رانندگی میشوند.
گرد و غبار کم و ماندگاری بالا نیز از مزایایی غیر قابل انکاری است که لنت ترمز سرامیکی در اختیار ما قرار میدهد.
بهترین برند های لنت ترمز
همیشه یک سوال اساسی که برای رانندگان در زمان خرید لنت ترمز پیش میآید این است که از چه برندی استفاده کنیم که کارایی بالایی داشته باشد؟
در بازار لنت های بسیار متعددی وجود دارند که هر کدام از آن ها متناسب با سلیقهی دسته ای از رانندگان اند. اما در این میان، گروهی از برند ها هستند که عملکرد خود را به طور کامل اثبات کرده اند و از مقبولیت بالاتری در میان رانندگان با تجربه برخوردارند.
اگر به دنبال چنین برند هایی برای ماشین خود هستید و در انتخاب شک دارید، این برندهای لنت ترمز گزینه بسیار مناسبی برای شما هستند برای سفارش این برندها، کافیست روی برند مورد نظر کلیک کنید و برای سفارش لنت ترمز خودروی خود اقدام کنید.
این برند ها لنت های خود را در قالب دسته ها و انواع مختلفی تولید میکنند که اتفاقا لنت ترمز سرامیکی نیز یکی از آن هاست.
برای خرید آنلاین لنت ترمز باکیفیت و بدون مشکلاتی مانند داغ شدن لنت ترمز یا کاهش کارایی آن، میتوانید محصول مورد نظر خود را از طریق Lent.ir سفارش داده و آن را درب منزل تحویل بگیرید.
سوالات متداول درباره داغ شدن لنت ترمز
چه عواملی باعث داغ شدن لنت ترمز میشوند؟
وضعیت نامناسب دیسک، وجود ایراد در قطعات جانبی، فرسایش لنت ترمز از جمله عوامل تاثیرگذار در داغ شدن لنت ترمز هستند.
چگونه متوجه داغ شدن لنت ترمز شویم؟
زمانی که لنت ترمزها بیش از حد داغ شوند، بوی بد و ناخوشایندی را استشمام خواهید کرد که شبیه به بوی سوختگی است. از رایجترین علائم داغ شدن لنت ترمز بلند شدن دود است. تولید صدای ناخوشایند و نرم شدن پدال ترمز از دیگر نشانههای داغ شدن لنت ترمز هستند.
بعد از استشمام بوی لنت باید چه کار کنیم؟
پس از استشمام بوی سوختگی لنت که در صورت داغ شدن لنت ترمز اتفاق میافتد، سرعت خودرو را به آرامی کاهش داده و آن را در مکانی امن پارک کنید.سپس به نزدیکترین مراکز فنی و تعمیرات خودرو بروید تا مشکل مربوطه را بررسی برطرف نمایند.