ممکن است ترمزهای خودرو یکی از زیباترین قسمتهای خودرو شما نباشد ولی قطعاً از مهمترین آنها است. توجه به علائمی که باید به آنها بیشتر توجه کرد ممکن است شما را از مرگ حتمی در جادهها نجات دهد.
به طور قطع، علائمی مانند روش شدن چراغ سیستم ترمز یا طولانی بودن خط ترمز اتومبیل در هر خودرویی وجود دارد. صرفنظر از این علائم، شما باید ترمزهای خودرویتان را به مکانیک نشان دهید، ولی میدانید چه نشانههایی باید در سیستم ترمز خودرو بینید تا به مکانیک مراجعه کنید؟ در این مقاله 5 مورد از نشانهها آمده است که به شما کمک فراوانی میکند تا از تصادفات مهلک پیشگیری کنید.
راهنمای مطالعه
Toggle5- ساییده شدن صفحه ترمز (Pad)
در ابتدا در مورد نحوه عملکرد ترمز خودرو مطالبی را ارائه میکنیم.
اکثر خودروها دارای ترمز های دیسکی هستند که تقریباً شبیه به ترمزهای دوچرخه عمل میکند.
یک سیستم هیدرولیکی که با سیال کار میکند، فشار پشت گیرههای موجود در صفحه ترمز (caliper) را تأمین میکند. این سیال، دو گیره را به دیسک ترمز فشار میدهند.
نیروی اصطکاک موجود بین دیسک ترمز و صفحه ترمز باعث توقف خودرو میشود.
بازرسی قطر صفحه ترمز یا در اصطلاح گوشت موجود در لنت ترمز کار سادهای است. هنگامی که جای آن را روی دیسک چرخ پیدا کردید، دقت داشته باشید که بتوانید قسمت فلزی گیرهها را ببینید. بین دیسک چرخ و گیرهها همان صفحه ترمز است که قرار است شما آنها را بازرسی نمایید. به طور سر انگشتی قطر گوشت لنت ترمز باید به اندازه یک چهارم اینچ ضخامت داشته باشد.
اگر نشود کار بازدید را از میان پرههای رینگ خودرو انجام داد، باید تایرهای خودرو را باز کنید تا بتوانید گوشت لنت را مشاهده کنید.
4- صدای عجیب
معمولاً شنیده شدن صدای بلند و عجیب خیلی جدی گرفته نمیشود. مخصوصا زمانی که شیشههای خودرو بالا است و همچنان صدای دلنواز ترمزهایتان به گوش میرسد!
علت این امر آن است که قسمت فلزی گیره به دیسک چرخ برخورد میکند. این گیره شاخصی برای ساییدگی است که موقع اتمام لنت ترمز خودروی شما صدا ایجاد می کند.
به عبارت دقیقتر گوشت لنت ترمز شما به آخر عمر خود نزدیک شده است.
بیاهمیت بودن نسبت به این صدا میتواند به دیسک ترمز شما هم آسیب وارد کند و خسارت را دوچندان نماید.
3- کشیده شدن به جهت خاص
آیا تا به حال احساس کردهاید که، هنگام ترمز، ماشین برای خودش به سمتی کشیده میشود؟
اگر متوجه این احساس شدهاید، بدانید که مشکلی در سیستم ترمز شما وجود دارد. علت این موضوع میتواند به خاطر گیرههای ترمز باشد. یعنی این گیرهها در یک سمت اصطکاک کافی را فراهم میکند و در طرف دیگر خیر.
دو موضوعی که ممکن است به این کشیده شدن خودرو مرتبط باشند، از بین رفتن لولههای ارتباطی سیستم ترمز است که در هنگام ترمز گیری فشار را به طور مساوی بین گیرهها یکسان توزیع نمیکند.
البته کشیده شدن خودرو همیشه به دنبال خرابی سیستم ترمز نیست. میتواند به دلیل باد کم یک طرف لاستیک یا ساییده شدن بیش از حد آن باشد. حتی مشکل در سیستم تعلیق هم میتواند از علل کشیده شدن خودروی شما باشد.
2- لرزش پدال
اگر شما یک ترمز اضطراری انجام دهید در خودرویی که دارای ترمز ABS است، ممکن است احساس لرزش در زیر پای خودتان داشته باشید، اگر این احساس لرزش زیر پایتان در شرایط معمولی هم وجود داشته باشد، این خود نشانه یک مشکل است.
معمولا وجود لرزش زیر پایتان در شرایط معمولی نشان از تاب برداشتن دیسک ترمز میباشد. دیسک چرخ زمانی انحراف پیدا میکند که تحت ترمز گیری شدید در تعداد دفعات بالا واقع شود یا ترمز گیری طولانی صورت بپذیرد. این عوامل باعث میشوند تا نیروی اصطکاک تولیدشده خیلی زیاد شود و در نتیجه گرمای تولیدی هم افزایش پیدا کند. این گرمای تولیدشده ممکن است باعث تغییر شکل دیسک ترمز شود.
اگر به تازگی ترمز شدید نکردهاید و زیر پایتان احساس لرزش میکند، مطمئناً به خاطر بالانس نبودن تایرها است. بهتر است به یک مکانیک مجرب مراجعه نمایید.
1- فشردن پا روی پدال ترمز
فشردن پا روی پدال ترمز، میتواند به شما بگوید که سیستم ترمز خودرو شما چگونه کار میکند.
پدال ترمز خیلی نرم، یعنی وجود فاصله زیاد تا عمل ترمز گیری! علاوه بر اینکه مقداری از پدال ترمز درگیر است میتواند نشاندهنده این باشد که گوشت لنت ترمز شما به پایان رسیده است. یا اینکه باید هواگیری انجام شود.همچنان شاید مقداری هوا بین سیال موجود در لولههای ارتباطی سیستم ترمز قرار گرفته باشد. ممکن است حتی نشتی روغن ترمز وجود داشته باشد.
برعکس، پدال سفت، میتواند به گونه ای باشد که با اندکی فشردن پا بر روی پدال، عمل ترمز گیری انجام شود. این بدان معناست که دیسک چرخ ساییده شده است. یا اینکه روغن ترمز کثیف یا غبارآلود شده است. میتوانید با تعویض روغن ترمز از به وجود آمدن چنین مشکلاتی جلوگیری کنید.